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Letter to a Designated Agency Ethics Official
dated March 27, 1997

This is in reply to your letter of January 14, 1997, concerning
[your agency’s] regulations at [citation deleted] that prohibit
former [agency] employees from practicing before the [agency] in
connection with certain cases or proceedings. You accurately
point out that the prohibitions at [citations deleted] ([agency]
regulations) are broader in scope than the restrictions imposed
by 18 U.S.C. § 207. You ask that the Office of Government Ethics
(OGE) confirm its earlier oral advice that section 207 cannot be
the authority upon which these broader regulatory restrictions
are based. You also wonder if OGE is aware of any other
authorities “which would allow for the continued viability of such
regulations.”

[Citation deleted] provides that:

No person who has been an employee of the [agency] and
attached to any of its regional offices shall engage in
practice before the [agency] or its agents in any respect
or in any capacity in connection with any case or
proceeding which was pending in any regional office to
which he was attached during the time of his
employment with the [agency].

[Citation deleted] imposes a similar restriction on employees of
the [agency] who were “attached to the Washington staff,” except
that in the case of these former employees, the bar extends to
any case or proceeding “pending before the [agency] or any
regional offices . ...”
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Section 207(a)(1) prohibits a former employee of the [agency]
(or any other executive branch agency) from ever representing
anyone before certain Federal entities in connection with any
“particular matter” involving a “specific party or parties” in
which the individual participated personally and substantially
while employed by the Government. Under section 207(a)(2), the
same representational bar applies in connection with any such
matter if it was merely pending under the former employee’s
official responsibility during his last year of Government service.
In these latter circumstances, however, the bar lasts for only two
years.

Clearly, the [agency] regulations contain substantially
broader restrictions than those imposed upon all former
employees by section 207(a)(1) or (a)(2).! For example, the
[agency] prohibitions are permanent even if the former employee
was not personally and substantially involved in the matter as a
Government employee. Moreover, the [agency] restrictions are
triggered even if the former employee was not personally
responsible for a matter. It is enough that the case or proceeding
was pending under someone else’s responsibility in the relevant
headquarters or regional office.

As you suggest, the [agency] regulations were apparently
first published on [date and citation deleted]. Thus, the
regulations were promulgated a few months after the date 18

1

Section 207(b) also applies to any former employee, but
probably affects few, if any, former [agency] employees since it
concerns only those former employees who participated in certain
trade or treaty negotiations. Sections 207(c) and (d) bar
representational activity even in connection with matters with
which an individual was never involved while employed by the
Government, but these two provisions apply only to former
“senior” or “very senior” employees, respectively.
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U.S.C. § 207 became effective’. We cannot say whether those
who originally promulgated the [agency] regulations were
purporting to implement the original versions of
sections 207(a)(1) and (a)(2).> It is most definitely our view,
however, that current sections 207(a)(1) and (a)(2) cannot be
cited as the authority for the [agency] regulations to the extent
that the scope of those regulations exceeds the scope of those
statutory provisions. Although OGE promulgated regulations in
1980 at 5 C.F.R. part 737 indicating that each agency could
provide additional guidance in its own regulations concerning the
interpretation of section 207, the OGE regulations authorized
such guidance only if “consistent with that contained herein.”*
As you know, the scope of the prohibitions as described in the
[agency] regulations cannot reasonably be claimed to be
consistent with the interpretation of the prior versions of sections
207(a)(1) and (a)(2) set forth in those regulations. Moreover, the
[agency] regulations are not consistent with current section
207(a)(1) or (a)(2) as interpreted in OGE advisory letters or
otherwise.’

2 Pub. L. 87-849, 76 Stat. 1119, was enacted on October 23,
1962, and became effective 90 days after that date.

 As originally enacted, section 207 contained a permanent
and a one-year restriction generally equivalent to the permanent
and two-year restrictions in current sections 207(a)(1) and (a)(2).

* That provision, originally published in 1980 (45 Fed. Reg.
7402, 7408), is currently published at 5 C.F.R. § 2637.101(c)(7).
When OGE became a separate executive branch agency on
October 1, 1989, part 737 was transferred and redesignated as
part 2637 of title 5.

> Until OGE completes the new regulation at 5 C.F.R.
part 2641 that will eventually reflect all amendments to section
(continued...)
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While you speculate that the [agency] regulations may have
been originally promulgated to implement the administrative
enforcement procedures set forth in former section 207(j), this
could not have been the case since, as originally enacted, section
207 did not provide for the administrative enforcement of its
restrictions. In any event, as you point out, administrative
remedies for violations of the current version of section 207 were
eliminated by the Ethics Reform Act of 1989.

If we determined that 18 U.S.C. § 207 does not constitute
authority for the [agency] regulations, you also asked for
guidance concerning authorities other than section 207 that
could provide the basis for your regulations. We are generally
aware that some agencies have promulgated rules of practice
that prescribe the qualifications of those who may appear in a
representational capacity before the agency, including
limitations specifically applicable to former agency employees.
For example, section 10.26(b)(2) of Treasury Circular 230
provides that “[nJo former Government employee who
participated in a transaction shall, subsequent to his
Government employment, represent or knowingly assist, in that
transaction, any person who is or was a specific party to that

> (. . . ¢ o n t i n u e d )
207 enacted by the Ethics Reform Act of 1989 and thereafter, we
have advised that “[e]xcept where the underlying statutory
provision has changed, Part 2637 remains persuasive concerning
the interpretation of the newer version of 18 U.S.C. § 207.” See,
e.g., OGE Memorandum to Designated Agency Ethics Officials,
General Counsels, and Inspectors General (Nov. 5, 1992).
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transaction.”® Notably, unlike section 207(a)(1) or (a)(2), this
section prohibits “behind-the-scenes” assistance. We have been
advised by the Internal Revenue Service that this and other
limitations set forth in section 10.26 derive from the authority of
the Secretary of Treasury in 31 U.S.C. § 330 “to regulate the
practice of representatives of persons before the Department of
Treasury.” We suspect that other agencies may cite similar
statutory language as the basis for their rules of practice, or that
they may be relying on even more general language in an
enabling statute. We do not consider it within the purview of
this Office, however, to judge whether a particular agency
authority is sufficient to support rules of practice restricting the
post-employment activities of former agency employees. As
suggested earlier by a member of my staff, you may find it useful
to contact other agencies that have promulgated rules of practice.

Sincerely,

Stephen D. Potts
Director

¢ 31 C.F.R. § 10.26(b)(2).
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